Behandling af fodsved – 8 råd til at slippe af med fugt og lugtgener

Det er normalt at døje med fodsved og sure tæer. Men ikke desto mindre kan det være til stor gene. Fugtige eller våde fødder, ildelugtende sko og sure tæer kan føles ubehageligt og flovt, når du er blandt andre. 

Men bare rolig – du er ikke den eneste, der lider af fodsved, og dine problemer kan afhjælpes. 

Du får 8 gode råd til behandling af fodsved her.

Hvorfor sveder man på fødderne?

Du sveder, fordi det er din krops naturlige måde at holde dig afkølet på. Du har mellem 1,6 og 4 millioner svedkirtler fordelt på hele kroppen – men de er ikke ligeligt fordelt. [1]

Fodsålerne er et af de steder, hvor du har flest svedkirtler. Derfor er der mange mennesker, der døjer med fodsved.

Sveden kommer frem, når din kropstemperatur stiger. Derfor sveder du, når du er i varme og fugtige omgivelser, og når du dyrker sport og er fysisk aktiv. 

Sved kan også udløses af følelser som angst, stress og nervøsitet.[2] Bliv klogere på årsagerne til, at du sveder meget her.

Fodsved og sure tæer

Fodsved i sig selv lugter ikke. Lugten opstår, når bakterierne, der naturligt forekommer på dine fødder, nedbryder sveden. 

Derfor kan du mindske lugtgenerne og slippe for sure tæer ved at begrænse mængden af sved og bakterier ved dine fødder.

Sådan behandler du fodsved

Fodsved kan være en stor gene i hverdagen. Heldigvis kan du selv afhjælpe både fugt- og lugtgener. 

8 råd til at slippe af med fodsved

  1. Påfør en antiperspirant foot lotion før du går i seng to-tre gange om ugen. Det er den mest effektive måde at holde dine fodsåler tørre og lugtfri.

    En antiperspirant foot lotion fra Perspirex er let at påføre og holder dine fødder tørre i op til tre dage med én påføring. Det er vigtigt, at huden er helt tør og ubeskadiget. Brug en hårtørrer med kold luft hvis nødvendigt. Vask dine fødder med vand og sæbe den efterfølgende morgen for at undgå hudirritation. Du kan købe antiperspirant foot lotion fra Perspirex i Matas eller på apoteket.
  2. Vask dine fødder med sæbe hver dag. Når du vasker dine fødder grundigt, slipper du af med nogle af de bakterier, der får sveden til at lugte. Vask fødder og tæer grundigt – mindst en gang om dagen.. 

    Det kan også være rart at vaske dine fødder, når du kommer hjem om eftermiddagen efter en lang dag med sko på.
  3. Tør dine fødder grundigt, før du tager sko eller sokker på. 
  4. Gå i åndbare, behagelige sko. Generne ved fodsved forværres, hvis du lukker fødderne inde i tætte, varme sko.

    Vælg derfor sko, der er åndbare, og som har såler af svedtransporterende materiale. Hvis vejret tillader det, kan du med fordel gå i åbne sko som sandaler.
  5. Vælg sko med løse indlægssåler. Så kan du let tage indlægssålerne ud og vaske dem. En vask ved minimum 60 grader dræber bakterierne i skoen, som får sveden til at lugte. Vask gerne hele skoen, hvis den kan tåle det. Hvis dine sko ikke kan tåle vask, kan du prøve at benytte Rodalon spray i skoen, som også nedbryder bakterier.
  6. Skift dine sko, så de kan tørre, før du bruger dem igen. Det er en god idé, at veksle mellem flere par sko, så du undgår at træde ned i et par sko, der allerede er våde.
  7. Brug sokker i dine sko. Helst af bambus eller en anden svedtransporterende naturfiber. Undgå sokker i syntetiske materialer. 

    Du behøver ikke sokker i en åben sandal. Men brug en soklet eller anden diskret sok i stiletter, ballerinaer og mokkasiner, hvis du normalt har bare fødder i dem.
  8. Giv dine fødder luft og gå i bare tæer, når du er hjemme. Så kan sveden lettere fordampe fra dine fødder, og de kan holde sig tørre. 

    Der lever samtidig bakterier i dine sko, som kan forværre lugten fra dine fødder. Dem slipper du for, når du giver fødderne luft. 

Referencer:

  1. Groscurth P. Anatomy of Sweat Glands. Curr Probl Dermatol. 2002;30:1-9. doi: 10.1159/000060678.2.
  2. Wilke K, Martin A, Terstegen L, Biel SS. A short history of sweat gland biology. International Journal of Cosmetic Science. 2007;29(3):169-179. https://doi.org/10.1111/j.1467-2494.2007.00387.x
Share:
Scroll to Top