Hvorfor sveder jeg så meget?

Er du generet af våde armhuler og fugtige håndflader?
Så skal du vide at du ikke er alene. Og at der findes en løsning for dig.
Hvis du kæmper med svedpletter på tøjet og lugtgener, der ikke kan maskeres, er det en god idé at blive klogere på, hvad der er årsagen til dine svedproblemer.

Her er en række hyppige årsager til, at du sveder hele tiden – og 7 gode råd til dig, der sveder meget.

Hvor meget er det normalt at svede?

Du sveder en halv liter eller mere om dagen, alt efter hvad du foretager dig. [1] 

Det kan lyde som meget. Men store dele af dit sved fordamper lige så hurtigt, som det bliver udskilt. Derfor kan du for eksempel svede en hel liter om dagen, uden at du nødvendigvis bliver generet af det eller bemærker det.

Dog kan der være årsager til, at du sveder mere end normalt. Ved hård fysisk træning eller i varme kan du svede flere liter i timen. [1] 

Det er ikke usundt eller farligt at svede mere. Det er din krops naturlige måde at regulere din temperatur. Men oplever du, at du ofte sveder meget, kan det være til stor gene. Heldigvis kan det afhjælpes i de fleste tilfælde.

Årsager til, at du sveder særligt meget 

Der kan være forskellige grunde til, at du sveder mere end normalt. 

Her er 7 mulige grunde til, at du sveder så meget:

  1. Varmt eller fugtigt klima
  2. Fysisk aktivitet
  3. Stress
  4. Nervøsitet og spænding
  5. Angst og frygt
  6. Særlige fødevarer
  7. Pubertet, graviditet og overgangsalder

Sved og varme omgivelser

Opholder du dig i varmen, kan du opleve at du sveder mere. Det gælder både høje temperaturer og høj luftfugtighed.

Det kan være i længere perioder, for eksempel om sommeren, eller hvis du tager på ferie sydpå. Det kan også være i en kortere stund, hvis du er i et varmt eller fugtigt lokale.

Fysisk aktivitet og form

Det er ikke kun efter en lang og hård løbetur, at du sveder mere. Det kan også være, når du har båret indkøbsposerne hjem eller cyklet på arbejdet.

Selvom du har lettere ved at klare fysiske opgaver, når du forbedrer din form, afhjælper det ikke dine svedproblemer. Faktisk sveder du generelt mere, når du er i god form.

Derfor kan du have brug for at forebygge sved med en ekstra effektiv antiperspirant, uanset hvor god form du er i. 

Ekstra effektive antiperspiranter som Perspirex er en kategori af antiperspiranter, som er særligt virksomme i forhold til sved og svedlugt. De kan købes på apoteket og i Matas. Vær opmærksom på, at de skal påføres på en anden måde end almindelige antiperspiranter og deodoranter, idet de blandt andet skal påføres inden sengetid.

Du sveder mere, når du er stresset eller nervøs

Er du nervøs eller stresset, er det normalt, at du sveder mere.

Faktisk kan mange følelser få sveden til at pible frem: Når du bliver flov, ængstelig, bange eller spændt, sveder du mere end normalt. [2]

For mange, der sveder meget af følelsesmæssige årsager, kan det være en ond spiral. Du sveder, fordi du er nervøs – og når du opdager, at du sveder, bliver du mere nervøs.

Du kan holde problemet under kontrol ved at reducere mængden af sved med en ekstra effektiv antiperspirant som Perspirex. Antiperspiranter danner en midlertidig prop i svedkirtlen, som gør, at du slipper for våde armhuler og de medfølgende lugtgener. 

Det kan give dig kontrol over dine svedproblemer i situationer, hvor du er nervøs eller stresset.

Lider du af langvarig stress eller angst eller svedproblemer, der ikke kan løses af ekstra effektive antiperspiranter som Perspirex, bør du tage kontakt til din læge.

Fødevarer, der øger svedproduktionen

Der er bestemte fødevarer, der øger din svedproduktion – blandt andet chili. Derfor kan det være en idé at skrue ned for dit indtag af stærk mad, hvis du sveder meget.

Det samme gælder koffein. [3]

Et højt indtag af kaffe og energidrikke kan bidrage til, at du sveder mere.

Hormonelle forandringer gennem livet

Hormonelle forandringer er en hyppig årsag til øget svedproduktion. Disse forandringer i kroppen kan du støde på flere gange i dit liv.

Det starter som ung – mange har svedproblemer som teenager. Her kan særligt lugtgener være vanskelige at håndtere, hvis ikke svedproduktionen forebygges med en ekstra effektiv antiperspirant.

Der kan også være behov for ekstra effektiv svedbeskyttelse, hvis du bliver gravid. De hormonelle forandringer i din krop leder til, at du sveder mere som gravid.

Senere i livet, når kvindens menstruation ophører, og hun går i overgangsalderen, falder hormonniveauet. I denne periode er hedeture en velkendt gene.

Hedeture kan afhjælpes eller behandles forskelligt alt efter, hvor store gener du oplever.

7 råd til dig, der sveder hele tiden

Der er en række tiltag, som du allerede i dag kan implementere for at undgå svedpletter og lugtgener.

Her er 7 råd til at afhjælpe svedproblemer:

  1. Undgå svedpletter og svedlugt med en ekstra effektiv antiperspirant som Perspirex. Påfør Perspirex om aftenen før du går i seng. En enkelt påføring reducerer sved i op til 5 dage. Vær opmærksom på at din hud skal være helt tør før påførsel, og at du ikke påfører for meget, da det kan give hudirritation.
  2. Skær ned for mængden af drikke med koffein og alkohol.
  3. Undgå at spise meget stærk og krydret mad.
  4. Hold dine omgivelser kølige.
  5. Gå i løstsiddende tøj, der tillader mere luft.
  6. Vælg naturlige materialer som bomuld eller uld – og undgå syntetiske materialer, der gør det sværere for huden at ånde.
  7. Vask dig dagligt med varmt vand og sæbe for at undgå dårlig kropslugt.

Referencer:

  1. Kuht J, Farmery A. Body temperature and its regulation. Anaesthesia & Intensive care Medicine, Volume 22, Issue 10, 2021,p 657-662. https://doi.org/10.1016/j.mpaic.2021.07.004.
  2. Wilke K, Martin A, Terstegen L, Biel SS. A short history of sweat gland biology. International Journal of Cosmetic Science. 2007;29(3):169-179. https://doi.org/10.1111/j.1467-2494.2007.00387.x
  3. Kim TW, Shin YO, Lee JB, Min YK, Yang HM. Caffeine increases sweating sensitivity via changes in sudomotor activity during physical loading. J Med Food. 2011 Nov;14(11):1448-55. doi: 10.1089/jmf.2010.1534.
Share:
Scroll to Top