Hvorfor har vi svedkirtler under armene?

Svedpletter på tøjet og kraftig lugt fra armhulerne kan måske få dig til at undre dig over, hvorfor vi egentlig sveder så meget under armene.

For hvad er funktionen af vores svedkirtler under armene? Og hvorfor opstår lugtgener særligt i dette område?

Få svaret her – og bliv klogere på, hvordan du kan afhjælpe svedgener under armene.

Hvad gavn har vi af svedkirtler?

Du sveder, hvis du befinder dig i varme omgivelser eller er fysisk aktiv. Det er din krops naturlige måde at holde din temperatur på et stabilt niveau. Dine svedkirtler hjælper desuden med at regulere din væske- og saltbalance.

Du sveder også, når du oplever stress, angst eller spænding.

For mange er det særligt følelsesmæssige faktorer, der får dem til at svede. [1]

Hvad er særligt ved svedkirtler under armene?

Du har to typer af svedkirtler: Apokrine og ekkrine svedkirtler. [1]

Koncentrationen af apokrine svedkirtler er høj under armene. Det har betydning for, hvorfor sved under armene giver lugtgener, når for eksempel sved fra panden ikke gør.

Apokrine og ekkrine svedkirtler

Ekkrine svedkirtler er talrige og fordelt over hele din krop – også under armene. Svedkanalen fra ekkrine svedkirtler munder ud i hudens overflade, hvor sveden udskilles gennem porerne. Sveden består hovedsageligt af vand.

Apokrine svedkirtler har du derimod primært under armene og i intimområdet. De er større, og sidder i forbindelse med hårsækken. 

Apokrine svedkirtler producerer en tykkere væske end ekkrine svedkirtler. Sveden fra apokrine svedkirtler adskiller sig også ved, at den indeholder flere proteiner og fedtsyrer.

Det er disse organiske stoffer, der forklarer, hvorfor svedlugt opstår under armene.

Sveden fra dine apokrine svedkirtler har ingen lugt i sig selv. Den dårlige lugt kommer, når bakterierne på din hud begynder at nedbryde de organiske stoffer i væsken fra dine apokrine svedkirtler. [1]

Svedlugt under armene

Svedlugt under armene opstår, fordi du har en høj koncentration af apokrine svedkirtler i dette område.

Du kan desuden opleve kraftig svedlugt under armene, fordi:

  1. Svedlugten sætter sig i hårene.
    Det kan være vanskeligt at holde hårene fri for bakterier
  2. Sveden har sværere ved at fordampe fra huden.
    Vi har armene nede langs siden ad kroppen det meste af tiden. Derfor har sveden under dine arme sværere ved at fordampe.

Sådan afhjælper du lugtgener under armene

Det kan være svært at få bugt med den dårlige lugt under armene, hvis du sveder meget. Derfor er det en god idé at forebygge sved med en særlig effektiv antiperspirant.

Her er tre gode råd til at bekæmpe lugtgener under armene:

  • Påfør en ekstra effektiv antiperspirant om aftenen 1-3 gange om ugen, før du går i seng.

En ekstra effektiv antiperspirant som Perspirex forebygger svedproblemer og afværger lugtgener.

Ekstra effektive antiperspiranter som Perspirex er en kategori af antiperspiranter, som er særligt virksomme til at afhjælpe sved og svedlugt. De kan købes på apoteket og i Matas. Læs altid vejledningen før påføring, da de skal påføres på en anden måde end almindelige antiperspiranter og deodoranter.

  • Vask dine armhuler grundigt med vand og sæbe hver morgen.
  • Undgå tøj i syntetiske materialer, der sidder tæt mod huden under dine arme. 

Hvis du ønsker at dufte af parfume, kan du påføre en deodorant, efter du har vasket dine armhuler om morgen. Men en deodorant alene forebygger ikke sved og lugtgener. Den maskerer kun lugten med parfume. For mange er det ikke nok til at komme igennem en hel dag uden lugtgener. 
Derfor opnår du det optimale resultat ved at bruge en ekstra effektiv antiperspirant inden sengetid, suppleret af en deodorant i løbet af dagen, hvis du ønsker at tilføje parfumeduft.

Hvordan virker en antiperspirant på svedkirtlerne under armene?

En ekstra effektiv antiperspirant som Perspirex danner en mindre prop i svedkirtlen, som reducerer mængden af sveden i at komme op til hudoverfladen. Proppen bliver udstødt naturligt efter nogle dage, hvor svedkirtlerne igen bliver aktive. Her kan antiperspiranten let påføres igen.

Brug af en ekstra effektiv antiperspirant under armene forhindrer ikke din krop i at regulere din temperatur. Når der dannes en prop i dine svedkirtler i ét område, finder sveden en anden vej ud – det regulerer din krop automatisk. Derfor kan du roligt påføre en ekstra effektiv antiperspirant lokalt, for eksempel under armene. 

Når du sveder mindre, vil du have færre lugtgener. Du slipper også for fugtige eller våde armhuler og svedpletter på tøjet. Perspirex’ ekstra effektive antiperspiranter kan holde dig tør i op til 5 dage.

Referencer:

  1. Wilke K, Martin A, Terstegen L, Biel SS. A short history of sweat gland biology. International Journal of Cosmetic Science. 2007;29(3):169-179. https://doi.org/10.1111/j.1467-2494.2007.00387.x
Share:
Scroll to Top