Øget svedtendens – årsager og råd til behandling

Er du generet af svedlugt og svedpletter på tøjet? Eller har du følt dig flov over at svede i sociale sammenhænge? Så er du ikke alene.

Mange mennesker oplever øget svedtendens. Heldigvis er mulighederne for at afhjælpe dine svedproblemer gode.

Bliv klogere på hyppige årsager til øget svedtendens og få gode råd til at afhjælpe dine svedproblemer her.

Årsager til øget svedtendens 

Der findes flere forklaringer på, hvorfor du sveder mere end normalt.

Hyppige årsager til øget svedtendens er:

  1. Hormonelle forandringer
  2. Sygdom og feber
  3. Hyperaktive svedkirtler (hyperhidrose)

Graviditet og overgangsalder

Du sveder mere i perioder, hvor din krop gennemgår hormonelle forandringer. I disse perioder kan du have behov for ekstra svedbeskyttelse.

Det er blandt andet, når du er teenager. I denne periode er det normalt at have problemer med at holde lugtgenerne under kontrol.


Som kvinde sveder du også mere, når du er gravid, og når menstruationen ophører, og du går i overgangsalderen. Her falder hormonniveauet, og det kan lede til hedeture og øget svedtendens. Få råd til behandling af hedetur her.

Midlertidig øget svedtendens i forbindelse med sygdom og feber

Din krop sørger for at køle sig selv ned ved at svede, når din kropstemperatur stiger. Det kræver derfor en ekstra indsats af kroppens nedkølingssystem, når du har feber. Af den grund leder feber til, at du sveder mere [1].

Når du er rask, vil du igen svede samme mængde, som før du blev syg med feber.

Hyperhidrose

Omkring 5% af verdens befolkning lever med hyperhidrose [2]. Det betyder, at man har hyperaktive svedkirtler og sveder uden at anstrenge sig hverken psykisk eller fysisk.

Der findes to typer af hyperhidrose: Primær og sekundær hyperhidrose.[2]

Primær hyperhidrose er en lidelse, du er født med. Den er arvelig. 

Du bliver ikke født med sekundær hyperhidrose – lidelsen kan blandt andet opstå i forbindelse med diabetes, overgangsalderen eller alvorlig sygdom.

Hyperhidrose kan være en socialt invaliderende lidelse at leve med. Lider du af hyperhidrose, kan du søge hjælp hos din læge.

Lugtgener ved øget svedtendens

Sved i sig selv har ingen lugt. Den dårlige lugt opstår, når hudens naturlige bakterieflora nedbryder væsken.

Derfor leder det ofte til store lugtgener, når du sveder mere, end du plejer. For mange betyder det, at en deodorant ikke er nok til at maskere lugten hele dagen. Er det også tilfældet for dig, kan du forebygge sveden med en ekstra effektiv antiperspirant.

Ved at nedbringe mængden af sved, der når op til hudoverfladen, afhjælper du lugtgenerne. Du kan stadig påføre en deodorant i løbet af dagen, hvis du ønsker at dufte af parfume – det påvirker ikke effekten af den ekstra effektive antiperspirant.

Behandling af svedproblemer

  1. Påfør en ekstra effektiv antiperspirant roll-on før du går i seng en-tre gange om ugen. Perspirex’ ekstra effektive antiperspiranter danner en lille, midlertidig prop i dine svedkirtler, som forhindrer sveden i at nå op til hudoverfladen. Dermed slipper du både for lugtgener og svedpletter på tøjet.
  2. Smør dine hænder og/eller fødder med en antiperspirant lotion. Har du svedige håndflader, kan du bruge en antiperspirant hand lotion. En antiperspirant hand lotion fra Perspirex holder dine håndflader tørre i op til fem dage med bare én påføring.

    Har du problemer med fodsved, kan du bruge en antiperspirant foot lotion udviklet særligt til brug på fødderne. En antiperspirant foot lotion holder dine fødder tørre og fri for dårlig lugt i op til tre dage.
  3. Ophold dig i kølige omgivelser. Du sveder mere, når du befinder dig i varme og fugtige omgivelser. Derfor kan du lindre dine svedgener ved at opholde dig i kølige omgivelser.
  4. Klæd dig i åndbare materialer som hør og undgå syntetiske materialer. Det kan hjælpe at gå i løstsiddende tøj, der tillader luften at cirkulere under tøjet. Det kan også minimere dine svedgener at gå i tøj af bambus, da det er en svedtransporterende naturfiber.

Referencer:

  1. Sved – Patienthåndbogen på sundhed.dk
  2. Home – International Hyperhidrosis Society | Official Site (sweathelp.org)
Share:
Scroll to Top