Håndtering af hedeture: 5 råd til at slippe af med varmen

Du mærker en intens, ubehagelig varme i kroppen, og så begynder du pludselig at svede – en hedetur har meldt sig.

Hedeture er en udbredt gene, særligt blandt kvinder med hormonelle forandringer. Heldigvis kan du selv afhjælpe de varme- og svedgener, som en hedetur kan medføre.

Få hjælp til håndtering af hedeture her.

Hvem får hedeture?

Det er overvejende kvinder, der får hedeture. Hedeture opstår hyppigt i forbindelse med:

  • Overgangsalder. Hele fire ud af fem [1] kvinder i overgangsalderen oplever hedeture.
  • Graviditet. Hedeture og nattesved er udbredte gener blandt gravide. Få hjælp til en varm graviditet her.

Hedeture kan desuden opstå i forbindelse med sygdom.

Hvorfor får jeg hedeture?

Hedeture i forbindelse med graviditet og overgangsalder som kvinde skyldes hormonelle forandringer i din krop. 
De hormonelle forandringer får din kropstemperatur til at stige. Samtidig reagerer din krop stærkere  på temperaturstigninger end normalt, når du er i overgangsalderen.[2] 

Mænd gennemgår ikke de samme drastiske hormonelle forandringer, som kvinder gør i overgangsalderen. Derfor er mænd mindre udsatte for hedeture.

Er det farligt at opleve hedeture?

Hedeture i forbindelse med hormonelle forandringer er normalt. [3] Det er ikke et symptom, der bør vække bekymring, hvis du er rask.

Alligevel kan hedeture være til stor gene og kræve behandling. Heldigvis kan du selv afhjælpe varmegener og de svedproblemer, der opstår med hedeture.

Oplever du slemme hedeture om natten, som forstyrrer din nattesøvn over en længere periode, skal du søge hjælp hos din læge.

Hvad hjælper mod hedeture og svedgener?

Der er flere tiltag for at mindske ubehaget ved hedeture.

5 råd til at afhjælpe dine hedeture:

  1. Afhjælp lugtgener og svedpletter på tøjet med en ekstra effektiv antiperspirant. Ekstra effektive antiperspiranter som Perspirex er en kategori af antiperspiranter, som er særligt virksomme til at afhjælpe sved og svedlugt.  Påfør Perspirex om aftenen på tør og ubeskadiget hud. Brug eventuelt en hårtørrer med kold luft til at tørre huden. Vask antiperspiranten af med vand og sæbe den efterfølgende morgen for at undgå hudirritation.

    Perspirex kan købes på apoteket og i Matas. En ekstra effektiv antiperspirant holder dig tør og lugtfri i op til fem dage.

  2. Sov i et køligt soveværelse. Det kan lindre hedeture om natten og hjælpe dig med at sove bedre. Sov i åndbart sengetøj i naturlige materialer som bambus.

  3. Vær opmærksom på, om særlige mad- og drikkevarer udløser hedeture for dig.
    Særligt alkohol kan bidrage til at forværre dine hedeture. [4]

    Indtag af stærk mad og kaffe kan også få dig til at svede mere. Det er individuelt, hvad vores kroppe reagerer på. Hold derfor øje med, hvilket mad og drikke der udløser sved og varme for netop dig.

  4. Dyrk motion. God fysisk form ser ud til at mindske hedeture i overgangsalderen. [5] 
    Motion kan lyde som en ubehagelig omgang, hvis du allerede sveder meget. Heldigvis kan du forebygge svedgener under træningen med en ekstra effektiv antiperspirant.

  5. Gå i behageligt tøj, du kan få luft i. Hav flere lag på, så du kan tage tøj af, når hedeturen melder sig. Du kan med fordel vælge tøj i naturlige materialer som bambus, der er en svedtransporterende naturfiber.

Lider du af særligt slemme og hyppige hedeture, der går ud over din livskvalitet, kan du søge hjælp hos din læge.

Referencer:

  1. https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/kvindesygdomme/sygdomme/hormonbehandling/overgangsalderen-spoergsmaal-og-svar/
  2. Bansal R, Aggarwal N. Menopausal Hot Flashes: A Concise Review. J Midlife Health, 2019 Jan-Mar; 10(1); 6-13. doi: 10.4103/jmh.JMH_7_19
  3. https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/kvindesygdomme/sygdomme/hormonbehandling/overgangsalderen/
  4. Sievert LL, Obermeyer CM, Price K. Determinants of hot flashes and night sweats. Ann Hum Biol. 2006 Jan-Feb;33(1):4-16. doi: 10.1080/03014460500421338.
  5. Hammar, M., And, G. B., & Lindgren, R. Does Physical Exercise Influence the Frequency of Postmenopausal Hot Flushes? Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica. 1990, 69(5), 409–412. https://doi.org/10.3109/00016349009013303
Share:
Scroll to Top